YÖK'ün istemediğine akademik paye yok

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 02 Haziran 2007 08:42, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

YÖK, öğretim üyelerinin atama ve yükselmelerinde akademik şartların yanısıra "asgari kriter" adı altında yeni ideolojik şartların aranmasını kararlaştırdı, ancak kriterler belirsiz

Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK), öğretim üyelerinin atama ve yükseltmelerinde akademik şartların yanısıra "asgari kriter" adı altında yeni ideolojik şartlar belirledi. 'İç ve dış tehditlere karşı psikolojik harekat' çalışmaları yapılarak, üniversitelerin bu konuda hazırladığı raporları periyodik olarak 'ilgili makamlara' gönderdiği belirlenen YÖK, Öğretim Üyeliğine Yükseltme ve Atanma Yönetmeliği'ni de değiştirerek, adayların akademik şartları sağlamalarının yanısıra "asgari kriterler" adı altında, akademik kriter dışında şartların da aranmasını kararlaştırdı.

Yapılan değişiklikle; doçentliğe atama ile yardımcı doçentliğe ve profesörlüğe yükseltme ve atamalarda ilan edilen bir kadroya başvurabilmek için bazı "asgari kriterleri sağlamak" zorunlu hale getirildi. Değişikliğe göre; üniversiteler 3 ay içinde atamalarda arayacağı "asgari kriterleri" belirleyerek YÖK'e sunacak. YÖK de bu kriterlerden uygun bulduklarına onay vererek, uygulamaya koyacak. Sözkonusu "kriterler"in neler olduğu açıklanmazken, YÖK'ün psikolojik harekat faaliyetleri çerçevesinde öğrenciler ve öğretim üyelerini fişlemek amacıyla kurduğu özel birimlerin bu "kriterleri" belirleyeceği öne sürülüyor. Yeni yönetmelik maddesiyle, doçentliğe atama ile yardımcı doçentliğe ve profesörlüğe yükseltme ve atamalarda ilan edilen bir kadroya başvurabilmek için bazı "asgari kriterleri sağlamak" zorunlu hale getirildi. Sözkonusu "kriterler"in neler olacağı merak ediliyor.

NELER ASGARİ KRİTER?

Yönetmeliğin "Atama İçin Önşart" başlıklı 2'nci maddesinin ikinci fıkrasına şunlar eklendi: "İlgili Yasa ve Yönetmelik hükümleriyle öngörülen koşulların yanısıra; doçentliğe atama ile yardımcı doçentliğe ve profesörlüğe yükseltme ve atamalarda Yükseköğretim Kurulu tarafından uygun bulunan asgari kriterleri sağlamak zorunludur."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber